pondělí 21. dubna 2014

Setkání s Esmeraldou

Věšela jsem v zahradě prádlo, když jsem za sebou uslyšela podivný zvuk. Byl silný, bylo to blízko. Stála jsem nehnutě a rozhlížela se kolem. Chtěla jsem zjistit odkud se to ozývá a co to vlastně je. Po chvíli jsem téměř přesně zaměřila místo, odkud zvuk přicházel. Stále jsem však nic neviděla. Opatrně jsem udělala krok v před. Teď jsem ji uviděla - Esmeraldu.



Dočista se v ztrácela v zelené trávě. Jen při zpěvu se jí pod bradou nadouval velký žlutohnědý balón, který ji prozradil. Foťák jsem měla položený nedaleko na lavičce. Odhadovala jsem svoje možnosti. Pokud ji vyplaším, pravděpodobně ji už nenajdu, mihlo se mi v hlavě. Rychle jsem tedy skočila. Ne po foťáku, ale po ní. Snažila se mi utéct, ale byla jsem ve střehu a tak jsem ji brzy držela v dlani.


Byla to nádherná rosnička zelená (nebyla jsem si úplně jistá, ale wiki potvrdila). Položila jsem ji na kámen. Její barva s ním pěkně kontrastovala. Udělala jsem pár fotografií. Esmeralda se však brzy z leknutí vzpamatovala a snažila se utéct. Nebránila jsem jí, jen jsem ji ještě několikrát cestou vyfotila.


Jak jsem později doma zjistila, nebyla to Esmeralda, ale Esmeralďák hledající nevěstu. Doufám, že ji najde a že naše zahradní jezírko bude dostatečně bezpečným domovem pro jejich potomstvo. Vždyť rosnička zelená je  u nás silně ohrožený druh a je přísně chráněná. A hlavně, je fakt nádherná!

Pozorováno 19.4.2010 v Mořicích na Hané

Zdroj: http://kerria.pise.cz/2-setkani-s-esmeraldou.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/2-setkani-s-esmeraldou.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/2-setkani-s-esmeraldou.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/2-setkani-s-esmeraldou.html

Žádné komentáře:

Okomentovat